Atribut fundamental pentru evaluarea diamantelor, marcă a absenţei impurităţilor, trasparența permite pătrunderea mult mai intensă a lumini, influențându-le implicit strălucirea.
Gemological Institute of America (GIA) a elaborat o scară de gradare a pietrelor prin asocierea de litere diverselor nuanţe de la alb la galben pal, cea mai înaltă cotație, respectiv D, fiind corespondentă diamantelor transparente.
Sistemul instituit de GIA reprezintă cel mai frecvent acceptat standard al industriei diamantelor. Considerate pietre de colecție, diamantele încadrabile între D şi F redau cel mai intens ton de alb, literele F și G sunt corespondente albului strălucitor, iar pietrele albe sunt certificate cu litera H.
Seriile Cape, ce cuprind ultima parte a clasificării cuprind următoarea paletă de tonuri:
- galbene-argintii (K sau L)
- galben pal (M și N)
- galben (O,P,Q,R)
- galben din ce în ce mai închis (S-Z)
Adesea imperceptibile ochiometric, diferențele de ton pentru diamantele transparente pot fi detectate tradițional expunând la o lumină adecvată piatra așezată într-o poziție inversă (cu coroana devenind baza și pavilionul scos în evidență) pe o hârtie albă îndoită.
Analiza sub magnificaţie confirmă gradul de transparență cu cea mai înaltă acurateţe. Creația bijutieră abordează cel mai frecvent diamantele ce se regăsesc în paleta asociată intervalului G-L.Tonurile de galben și maro pe care profunzimea cromatică nu le recomandă seriilor Cape sunt clasificate drept Fancy Colors.